Diyarbakır‘da, Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Şenliklerinin 9. durağı “Sur Kültür Yolu Festivali” için son hazırlıklar yapılıyor.
Mezopotamya’nın çok dinli, lisanlı ve kültürlü yapısı, kendine has mimarisi ve sanat anlayışıyla pek çok uygarlığın merkezi Diyarbakır‘da, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 14-22 Ekim’de gerçekleştirilecek şenlikte, 9 gün boyunca 40’tan fazla noktada 500’den fazla aktiflik sanatseverlerle buluşacak.
Farklı medeniyetlere beşiklik eden, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi surlar, İçkale Müze Kompleksi, İslam aleminin “5. Harem-i Şerif’i” kabul edilen Ulu Cami, Ongözlü Köprü ve Hasanpaşa Hanı üzere tarihi ve turistik yerleriyle ilgi gören Diyarbakır‘da, bu yıl ikincisi düzenlenecek olan şenliğin heyecanını yaşıyor.
Festival kapsamında gelecek konukların en âlâ biçimde ağırlamasının heyecanının yaşandığı kentte oteller, lokanta ve kafeler hazırlıklarını tamamladı, belediyeler de etraf düzenlemesi ve paklık çalışmalarını hızlandırdı.
Etkinliklerin büyük çoğunluğunun yapılacağı tarihi Sur ilçesinde de hazırlıklar sürüyor.
“Festivale hazırız”
Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Lideri Veysi Kaya, AA muhabirine, kentte 36’sı turizm evraklı, 75’i kolay yöntem konaklama olmak üzere 101 otelin bulunduğunu söyledi.
Otellerin 7 bin 20 yatak kapasitesine ve 3 bin 500 odaya sahip olduğunu belirten Kaya, ilin aylık 210 bin şahsa konaklama imkanı sunabildiğini söz etti.
Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan Diyarbakır‘ın da etkilendiğini anımsatan Kaya, zelzelelerde otellerde hasar oluşmadığını belirtti.
Depremden ötürü kentin en verimli turizm dönemi olan ilkbaharda turist sayısında düşüş yaşandığını söz eden Kaya, şöyle konuştu:
“Sonbahar mevsimiyle kentin turizmi hareketlendi. Geçen yıl birinci 9 ayda 753 bin olan konaklama sayısı bu yıl birebir devir için 710 bin dolayında. Oluşan düşüşü yılın geri kalan 3 ayında telafi ederek bu yılı 1 milyon 200 bin konaklama düzeyinde kapatmayı planlıyoruz. Rezervasyonlar da şu an bunu gösteriyor. Bu sayısı yakalamamızda Sur Kültür Yolu Şenliği’nin büyük bir katkısı olacaktır. Biz oteller olarak üzerimize düşen bütün vazifeleri yerine getirdik. Şenliğe hazırız, bizimle birlikte kentte de önemli manada hazırlık yapıldığını görebiliyoruz. Dört gözle beklediğimiz konuklarımızı en uygun formda ağırlamaya hazırız.”
“Herkesi Diyarbakır‘da konuk etmek istiyoruz”
Diyarbakır Sofra Sanatları, Gastronomi ve Tanıtım Derneği Lideri ve işletme sahibi Şehmus Doğan da kentin, tarihi ve bulunduğu coğrafya prestijiyle çok özel olduğunu lisana getirdi.
Doğan, şöyle devam etti:
“Herkesi Diyarbakır‘da konuk etmek istiyoruz. Buraya gelen bir daha gelmek isteyecek. Çok hoş ve özel bir kentimiz var. Diyarbakır esnafı olarak bütün hazırlıklarımızı yaptık. Konuklarımızı ortamızda görmekten büyük bir memnunluk ve gurur duyacağız. Kent güçlü bir mutfağa sahip. Diyarbakır anlatılmaz, yaşanılır. Diyarbakır’ı yaşamak isteyenleri şenliğe bekliyoruz. Herkesi Diyarbakır’da konuk etmek istiyoruz.”
Ciğer kebap ustası Onur Erdin ise kentin ismi anıldığında, akla birinci ciğer kebabının geldiğini söyledi.
Festivalin esnafa büyük bir katkı sağladığını anlatan Erdin, “Günlük 350-400 kilogram ciğeri, kebap için kullanıyoruz. Şenlik için günlük 800 kilograma nazaran hazırlıklarımızı yaptık. Şenliğin olması bütün esnaf için çok yeterli.” dedi.
“Bu yıl daha fazla iştirak bekliyoruz”
Tarihi Hasan Paşa Hanı’nda kahvaltı salonu işleten Mustafa Avcılar, konuklarına tarihi yerde kahvaltı yapma ve hoş vakit geçirme imkanı sunduklarını belirtti.
İlki geçen yıl düzenlenen şenliğin kente yarar sağladığını lisana getiren Avcılar, şenlikle kentin tarihi ve kültürünün tanıtıldığını kaydetti.
Festivale iştirakin ağır olduğunu anlatan Avcılar, “Bu yıl daha fazla iştirak bekliyoruz. Şartlar ne olursa olsun Diyarbakır konuk ağırlamaktan bıkmaz. Bu türlü bir imkanı Diyarbakır’a sağladığı için Kültür ve Turizm Bakanlığına da çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 3. sınıf öğrencisi İrem Toprak da Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri düzenlenen vilayetler ortasında Diyarbakır’ın da bulunmasının memnunluğunu yaşadıklarını belirtti.
Festivalde her bölüme hitap eden etkinlikler yapıldığını lisana getiren Toprak, “Diyarbakır olarak çok misafirperveriz, herkesi şenliğe bekliyoruz.” sözünü kullandı.