1. Haberler
  2. Bölge
  3. Diyarbakır Üniversitesi Öğrencileri Diyarbakır Karpuzunu Yemeklerde Kullanmayı Öğreniyor

Diyarbakır Üniversitesi Öğrencileri Diyarbakır Karpuzunu Yemeklerde Kullanmayı Öğreniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır‘da üniversite öğrencileri tescilli Diyarbakır karpuzunu tatlı, yemek ve içeceklerde kullanmayı öğreniyor.

Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi (DÜ) Toplumsal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Kısmında okuyan öğrenciler, Gastronomi Laboratuvarı’nda yöresel yemekler ve dünya mutfağını öğrenme fırsatı buluyor.

Laboratuvarda öğrencilere, Dicle Irmağı kenarında güvercin gübresiyle yetiştirilen, büyüklüğü ve lezzetiyle tescilli Diyarbakır karpuzundan farklı eserlerin yapılması da gösteriliyor.

Öğrenciler, Diyarbakır karpuzundan pekmez, reçel, fizz, frozen, sorbe, şerbet, karpuzlu smoothie, karpuz kabuğundan tuile ve moleküler mutfak olarak karpuz havyarı yapmayı öğreniyor.

Kabuğundan reçel, iç kısmından pekmez elde ediyorlar

Aşçılık Kısmı Öğretim Vazifelisi Cüneyt Ateş, AA muhabirine, 2010 yılında kurulan kısımdan şimdiye kadar 550 öğrencinin mezun olduğunu,190 öğrencinin eğitimini sürdürdüğünü söyledi.

Karpuzun kabuğundan reçel, iç kısmından pekmez üzere eserler elde ettiklerini anlatan Ateş, şöyle konuştu:

“Karpuzu, kırmızı etin yanında sos olarak kullanıyoruz. Bunların hazırlanışını öğrencilerimize öğretiyoruz. Burada öğrencilerimizi iş hayatı için bir adım önde yetiştirmeye çalışıyoruz. Karpuz, turizm bölgelerinde, otellerde servis ediliyor lakin çeşitlendirilmesi yapılmıyor. Bu nedenle öğrencilerimizle çeşitli eserler yaparak ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Böylelikle öğrencilerimiz öbür rakiplerinden bir adım daha önde olabilecekler. İş bulma, çeşitlilik ve geleneği yeniliğe aktarma konusunda bunu sürdürüyoruz. Profesyonel bir mutfağımız var, tıpkı anda 24 kişi çalışabiliyor. O yüzden öğrencilerimiz rahat bir halde uygulama yapabiliyor. Bölgenin en güzel mutfaklarından biri.”

“Karpuz kabuğunu bile esere dönüştürüyoruz”

Öğrenci Elif Şikaf da kısmı isteyerek ve severek tercih ettiğini söyledi.

Karpuz üretim döneminde karpuzdan çeşitli eserlerin hazırlanışını öğrendiklerini lisana getiren Şikaf, ilerde otelde âlâ bir aşçı olmayı hedeflediğini aktardı.

Şikaf, “Karpuzdan yiyecekler, şerbetler, tatlılar, yemekler ve içecekler hazırlıyoruz. Pekmez, reçel yapıyoruz. Karpuz kabuğunu bile esere dönüştürüyoruz. İsraf olmuyor. Kabuğunu yemeklerde yahut tatlılarda, iç beyaz kısmını reçelde, içini de tatlılarda, şerbetlerde ve dondurmalarda kullanıyoruz.” tabirlerini kullandı.

Öğrenci Leyla Gökçek ise mutfakta karpuzdan çok farklı eserler elde ettiklerini söyledi.

İlerde güzel bir aşçı olmayı istediğini vurgulayan Gökçek, “Diyarbakır karpuzundan bir sürü eser elde ettik. Salatadan, şerbete kadar bir çok eser hazırlıyoruz. Bu manada kendimi şanslı hissediyorum. Burada birçok şey öğreniyoruz.” dedi.

Kaynak: AA / Eğitim

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Diyarbakır Üniversitesi Öğrencileri Diyarbakır Karpuzunu Yemeklerde Kullanmayı Öğreniyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Diyarbakır Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin